Eeee, chyba nie Mały--==maly==---- pisze:To dziwne Krystian co piszesz ale ciężko będzie się odnieść bo np mi tylko pierwsze przedliftingowe M3 brało 0,5L na 10tyś a oba poliftingowe auta które mam nie biorą ani kropli i z tego co wiem większość użytkowników tak ma przynajmniej z tymi z którymi rozmawiałem ale to wszystko poliftingowe auta może coś tam poprawiali.

Co do kolegi przymierzającego się do kupna, to używanie 0W30 (?) nie musi wcale dyskwalifikować tego silnika - jeśli tylko nie był upalany, kręcony etc. i nie bierze, to jest duża szansa, że będzie w porządku.
Chyba Redline Oils razem z bodaj Bavarian Autosports (dość znany tuner w USA) testowali S54 na 5W30 i nic tam się nie działo, nawet zalecają.
PS. mechanikowi z ASO chodziło pewnie o pomiar równości pracy garów - jest coś takiego w DIS (i INPA) - namiastka pomiaru ciśnienia, który lepiej i tak zrobić (nawet bardzo mocno zalecam) - nie wchodzi to w standardowy "test" przedsprzedażowy w ASO (który jest btw. śmieszny, a gro z tych ludzi nie ma zielonego pojęcia o "smaczkach" silników (zwłaszcza M), jak powinny pracować, gdzie jest co etc.) - mogą przejrzeć zawieszenie i blachy, ew. wał napędowy.
PPS. 0W30 to zazwyczaj (jeśli pochodzą od renomowanych producentów) jedyne "prawdziwe" w pełni syntetyczne (nie hydrokrakowane) oleje (do codziennych zastosowań oczywiście - 10W60 bywają takowe również, ale te są już dedykowane (vide "nasz" Castrol TWS)),